Communiqué du directeur de l’École française d’Athènes

Après 8 ans passés à la tête de l’École française d’Athènes, je tiens à exprimer aux autorités grecques, aux collègues des éphories, des musées et des universités, mes remerciements les plus vifs pour leur soutien et leur générosité. J’emporte avec moi le sentiment que, ensemble, nous avons travaillé avec succès dans une époque difficile et troublée à la connaissance, à la protection et à la mise en valeur du patrimoine de la Grèce. Les partenariats et les collaborations ont été la clé de notre réussite. Ma reconnaissance va aussi aux autorités françaises qui mettent chaque année à notre disposition les moyens pour mener une politique scientifique ambitieuse, ainsi qu’à nos mécènes et amis dont l’aide est aujourd’hui indispensable. Je les remercie tous pour leur confiance.
Je remercie surtout le personnel de l’École dont le travail et le dévouement ont rendu possibles les transformations dont l’établissement avait besoin. L’École est aujourd’hui un solide institut de recherche et de formation en sciences humaines et sociales dédié à l’hellénisme des origines à nos jours, dans les Balkans et en Méditerranée orientale. Ouverte sur le monde et la société qui l’entourent, elle s’adresse désormais aux publics les plus variés par ses publications, ses manifestations et ses expositions.
Je suis très heureux d’accueillir la nouvelle directrice de l’École française d’Athènes en la personne de ma collègue et amie Mme Véronique Chankowski, professeur d’histoire égéenne et économie antique à l’Université Lumière – Lyon 2.
Je souhaite à tous le meilleur pour les nouveaux défis qui ne manqueront pas dans le futur.

Le directeur
Alexandre FARNOUX

Μετά από 8 χρόνια επικεφαλής της Γαλλικής σχολής Αθηνών, θέλω να εκφράσω στις ελληνικές αρχές, στους συναδέλφους των εφορειών, των μουσείων και των πανεπιστημίων, τις πιο θερμές μου ευχαριστίες για την υποστήριξη και τη μεγαλοφροσύνη τους. Φεύγω, έχοντας την αίσθηση ότι εργαστήκαμε από κοινού με επιτυχία, σε μία εποχή δύσκολη και διαταραγμένη, για τη γνώση, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Οι συνεργασίες υπήρξαν το κλειδί της επιτυχίας μας. Θέλω επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις γαλλικές αρχές που κάθε χρόνο μας παρέχουν τα μέσα ώστε να υλοποιήσουμε μία φιλόδοξη επιστημονική πολιτική, καθώς και στους χορηγούς και φίλους μας που η βοήθεια τους είναι σήμερα απαραίτητη. Τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη τους.
Κυρίως όμως  ευχαριστώ το προσωπικό της Σχολής που με την εργασία και την αφοσίωση του κατέστησε δυνατές τις αλλαγές που χρειάζονταν το ίδρυμα. Η Σχολή είναι σήμερα ένα ίδρυμα με γερές βάσεις, ένα ερευνητικό και επιμορφωτικό κέντρο των ανθρωπιστικών και κοινωνιολογικών επιστημών, αφιερωμένο στον Ελληνισμό από τις απαρχές του μέχρι τις μέρες μας, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανοιχτό στον κόσμο και στην κοινωνία που το περιβάλλουν, απευθύνεται πλέον σε πολύ διαφορετικά κοινά με τις δημοσιεύσεις, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις του.
Είμαι πολύ ευτυχής που υποδέχομαι ως νέα διευθύντρια της Γαλλικής σχολής Αθηνών, τη συνάδελφο και φίλη κυρία Véronique Chankowski, καθηγήτρια Αιγαιακής ιστορίας και αρχαίας οικονομίας στο πανεπιστήμιο Lumière – Lyon 2.
Εύχομαι σε όλους τα καλύτερα για τις νέες προκλήσεις που δεν θα λείψουν στο μέλλον.

Ο διευθυντής
Alexandre FARNOUX