Séminaire ouvert d’histoire économique-Kakridis


mardi 6 décembre 2016    
Toute la journée
Séminaire ouvert d’histoire économique / Ανοιχτό σεμινάριο οικονομικής ιστορίας

18:00
Exceptionnellement dans la Salle des conférences de l’EFA, Didotou 6
Εκτάκτως, στην αίθουσα διαλέξεων της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6

H βιογραφία ως οικονομική ιστορία: οι πολλές ζωές του Κυριάκου Βαρβαρέσου

Ανδρέας Κακριδής ΕΚΠΑ & Πάντειο Πανεπιστήμιο

En collaboration avec l’université d’Athènes et l’université Panteion
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στο χώρο της οικονομικής σκέψης και πολιτικής του 20ου αιώνα. Καθηγητής και ακαδημαϊκός, Υπουργός Οικονομικών κατά την πτώχευση του 1932, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1933-46), Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού (1941-43), Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βούλγαρη μετά τον πόλεμο (1945) και οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πλαστήρα, το 1952, οπότε και έγραψε την περίφημη Έκθεση επί του Οικονομικού Προβλήματος της Ελλάδος, ο Βαρβαρέσος συνέδεσε το όνομά του με τις σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.
Παράλληλα, ήταν παρών σε όλες τις κρίσιμες διεθνείς οικονομικές συναντήσεις: από το Συνέδριο της Ειρήνης το 1919 μέχρι το Bretton Woods, το 1944. Διαπραγματεύτηκε το ελληνικό χρέους, τις εμπορικές συμφωνίες του μεσοπολέμου, τη μεταπολεμική βοήθεια και την αρχιτεκτονική των διεθνών νομισματικών σχέσεων. Απέκτησε τη φήμη του οξυδερκούς εμπειρογνώμονα και του ακριβοδίκαιου συνομιλητή. Στηρίχθηκε σε αυτή τη φήμη, το 1946, για να εκλεγεί στο πρώτο Συμβούλιο Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, το 1957.
Με αφορμή την επικείμενη έκδοση της βιογραφίας του Κ. Βαρβαρέσου από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ομιλία παρουσιάζει τα ευρήματα μιας πολυετούς έρευνας, που στόχο δεν έχει να αφηγηθεί μόνο τη ζωή ενός οικονομολόγου, αλλά να ερμηνεύσει – μέσα από τη ζωή αυτή – σημαντικά περιστατικά, διλήμματα και αποφάσεις πολιτικής. Έτσι, η βιογραφία φιλοδοξεί να συμπληρώσει, ενίοτε και να αμφισβητήσει τις γνώσεις μας για σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής οικονομικής ιστορίας.

 

CONTACTSSophia Zoumboulaki
Assistante administrative pour la Direction des Études
sophia.zoumboulaki@efa.gr
+ 30 210 36 79 904

Nolwenn Grémillet
Communication
nolwenn.gremillet@efa.gr
+ 30 210 36 79 943